NYTT SVENSKT RIKSLOTTERI – RAV ÄR EN AV 9 FÖRMÅNSTAGARE

Pressrelease
2019-01-17

Spelinspektionen har beviljat tillstånd för ett nytt svenskt rikslotteri, där RAV är en av nio förmånstagare. Målet under 2019 är att engagera 100.000 personer att ge en krona om dagen, vilket möjliggör 2 miljoner kronor till varje organisation för att utveckla verksamheten och hjälpa fler.
– Finansiering är en av våra största utmaningar. Därför är detta initiativ enormt värdefullt, säger Carina Molin, från RAV. Vi ser det också som en bra plattform för oss att nå ut bredare med våra budskap.

Lotteriet Världens Chans är ett nytt initiativ, där nio hjälporganisationer gått samman. Den gemensamma nämnaren är att samtliga organisationer syftar till att stötta och hjälpa när livet prövar. Den långsiktiga finansieringsfrågan är en konstant utmaning i många ideella organisationer idag och den tar mycket tid i anspråk. Det är utifrån den grunden som initiativet Världens Chans kom till. Av varje krona i lotteriet kommer hälften gå oavkortat till hjälporganisationerna och hälften till kunderna som vinster.

I Sverige måste den som vill bedriva ett lotteri eller spel ansöka om tillstånd från Spelinspektionen. Nytt från den första januari 2019 är att de internationella spelbolagen, som hittills saknat svenskt tillstånd men ändå erbjudit spel på internet, nu kan få licens för internetspel. Rikslotterier i Sverige bedrivs fortfarande för allmännyttiga ändamål. Idrottsrörelsen har exempelvis länge finansierats på intäkter från bland annat lotterier.

Lotteriet Världens Chans har av Spelinspektionen beviljats tillstånd och kommer inleda försäljning i januari 2019.
-Det känns roligt att komma igång, säger Maria Sandell, som är en av de två initiativtagarna bakom Världens Chans. Vi ser Världens Chans som crowdfunding för samhället, där alla som hjälper tackas med en daglig vinstchans.

Kort fakta om rikslotteriet Världens Chans:

Som beviljats tillstånd av Spelinspektionen.
Bedrivs till förmån för: Spädbarnsfonden, Giving People, Jontefonden, Randiga Huset, RAV, Talita, Novahuset, Suicide Zero och New Hope. Nio allmännyttiga organisationer som arbetar med att förbättra samhället och stötta medmänniskor när livet prövar.

Koncept: En lott kostar en krona (1 kr) om dagen. Hälften av den kronan går till välgörenhet och hälften till vinster i lotteriet. Varje dag får lottköparen en chans att vinna presentkort upp till 50.000kr på attraktiva varumärken, som tack för att man engagerar sig i ett bättre samhälle.

Operativ drift: Världens Chans – kontaktpersoner:
Maria Sandell, Världens Chans, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , 0733 549 607, Erika Jonsson Bernstone, Världens Chans, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070 438 39 95
Hemsida: www.varldenschans.se
Försäljningsstart: Januari 2019. Tillstånd utfärdat av Spelinspektionen.

Relaterat material:
Spelinspektionen - www.spelinspektionen.se
Branschorganisationens Frii:s rapport om finansiering till ideell sektor 2016: www.frii.se/kunskap/rappor

Nyheter